luni, 13 decembrie 2010

Forumul

Ce este  un forum?
Forumul poate fi denumit sau comparat cu o comunitate de oameni, care se adună să discute probleme de zi cu zi, despre tot ceea ce ne înconjoară. Cuvântul forum a fost folosit pentru prima oară în Roma antică, cuvânt ce reprezenta o piaţă publică, loc unde se întâlnea lumea şi discuta.
Dicţionarul limbii române explică cuvântul forum în felul următor: întâlnire de o importanţă ridicată, explicaţie care este insuficientă ,ba chiar inexacta. Dicţionarul Webster explică cuvântul forum într-o formă mult mai exactă: loc de întâlnire unde se discută pe marginea unor subiecte ce aparţin diferitor domenii de interes.
Membru al unui forum
Pentru a deveni membru trebuie să vezi dacă eşti interesat de domeniul de discuţie al forumului. Dacă se dovedeşte că pe forum se discută probleme care te interesează în mod direct atunci următorul pas este înscrierea în comunitate prin completarea unui simplu formular unde necesită adăugarea unui Nickname, o parolă şi adresa dumneavoastră de e-mail. Unele forumuri pot prezenta şi alte câmpuri pe care administratorul le poate seta ca câmpuri obligatorii de informare la înregistrare.
Din momentul în care ai fost înscris pe un forum poţi să participi la diversele subiecte de discuţie, să ajuţi sau să fi ajutat. Totul este foarte simplu si la indemana.
Forumurile sunt întreţinute de un colectiv de persoane, compus din administratori şi moderatori, care sunt responsabili pentru întreţinere tehnică, creare şi aplicare.
În funcţie de nivelul de acces al utilizatorului, mesajul postat ar putea avea nevoie să fie aprobate de moderator înainte de a deveni vizibil.
Regulile de folosire
Regulile de folosire ale unui forum sunt foarte simple. Se apelează la bunul simţ al utilizatorului. Pe o comunitate nu este permisă folosirea cuvintelor obscene sau tonul ironic cu un utilizator mai neiniţiat, iar utilizatorul trebuie, în cadrul unui subiect de discuţie, să stea cât mai în topic şi să nu deschidă alte subiecte în acelaşi topic (off topic).
Dacă un utilizator este activ pe forum, acesta poate fi răsplătit prin obţinerea unui rang special, însă cele mai importante rang-uri sunt cele de administrator şi moderator.
Structura forumului
Forumurile au propria lor „limbă”; de exemplu: o singură conversaţie este numit un "fir". Forum are o structură ierarhică în formă de arbore: forum - subforum - subiect - fire - răspuns.
Casetele de dialog permit  comunicarea pe diferite  teme, fiecare participant având posibilitatea sǎ deschidă propriul subiect de discuţie, în paralel cu cel stabilit de către profesor. Intervenţiile aferente subiectelor de discuţie sunt vizibile pentru toţi participanţii la forum, ceea ce îmbunătăţeşte atât comunicarea la nivelul platformei, cât  şi eficienţa procesului de învăţare, prin complementaritatea formatǎ de multitudinea subiectelor de discuţie.
Există patru tipuri de forum din care puteţi alege: 
  •                Fiecare cursant publică o singură intervenţie - e doar un singur subiect, totul pe o singură pagină. Folositor pentru discuţii scurte, concentrate.
  •               Forum standard pentru uz general - este un forum deschis, în care oricine poate propune oricând un subiect (figura 15). 
  •  Forum întrebare  şi răspuns –  solicită cursanţilor să posteze perspectivele lor înainte de a vizualiza postările altor cursanţi. După prima postare, cursanţii pot vizualiza  şi răspunde la postările altora. Aceasta facilitate oferă cursanţilor posibilitatea unei păreri personale, încurajând astfel gândirea originală şi independentă.
  •       O singură intervenţie simplă - fiecare persoană poate publica un singur subiect de discuţie şi oricâte intervenţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu